Ordlista

I vår ordlista hittar du förklaringar på ord och förkortningar som rör Boxers verksamhet.

A-F

  • Med en box (kallas även digitalbox, digitaldekoder eller digitalmottagare), programkort och en vanlig antenn kan du enkelt se marksänd digital-TV hos Boxer. En box är en låda som man kopplar till TV-apparaten för att kunna se marksänd digital-TV. Marksänd digital-TV sänds från de master som står uppställda runt om i landet, därav termen ”marksänd” trots att de digitala signalerna sänds via master.

    Sedan oktober 2007 sänds all TV digitalt. Boxer har godkänt flera olika modeller av boxar för att du ska kunna välja den modell som passar just dig och dina behov bäst. Det viktigaste är att du väljer en box som är godkänd för det digitala marknätet. I Boxers webbshop säljs tre olika typer av mottagare; vanliga boxar, inspelningsbara boxar som är utrustade med en hårddisk där man kan spela in material, samt Boxer TV-Modul, en CA-modul för TV apparater med inbyggd box. Läs mer om våra boxar och priser.

    För att se HDTV från Boxer krävs en TV med stöd för just HD samt en box med stöd för både MPEG-4 och DVB-T2. Alla boxar som idag säljs via Boxers webbshop stödjer MPEG-4 och DVB-T2.

  • Boxers egna CA-modul kallas Boxer TV-modul och är testad för att fungera optimalt med alla TV-apparater och boxar som är godkända av Boxer. Boxer TV-modul stödjer MPEG-4 och finns även i en version som stödjer DVB-T2.

  • Digital-TV är TV-utsändningar där signalerna skickas digitalt. Dessa sändningar är komprimerade i förhållande till tidigare tekniker. Det betyder att det får plats långt fler kanaler än vad som var möjligt med analog TV.

    De marksända digital-TV-sändningarna är inte lika känsliga för störningar som de analoga var. Digitala signaler tål att reflekteras och därför försvinner fenomen som skuggbilder i rutan.

    Inom digital-TV finns flera tekniker för komprimering och utsädning. MPEG-2 och MPEG-4 är två olika komprimeringsstandarder som krymper bilden för att den ska ta så lite plats som möjligt i utsändningen.

    DVB-T och DVB-T2 är tekniker för utsändning av TV-signalen. Med DVB-T2 får man större utrymme att sända.

  • DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) är en europeisk standard för marksänd digital-TV. DVB-T har funnits sedan i mitten av 1990-talet.

    Nästa generation av DVB-T kallas DVB-T2 och blev en officiell standard 2009. Fördelen med DVB-T2 är att gör det möjligt att sända fler kanaler i varje del av marknätet.

    För att se kanaler som sänds med DVB-T2 behövs en DVB-T2-box. Det finns också TV-apparater med stöd för DVB-T2. Med hjälp av en CI+modul kan du ta emot HDTV-kanaler med en sådan.

    Tekniken är bakåtkompatibel. Det innebär att med en DVB-T2box går det även att se kanaler som sänds med dagens teknik.

    HDTV-sändningar i marknätet sänds med DVB-T2

    För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en box med stöd för DVB-T2 alternativt en TV med stöd för DVB-T2 och en CI+modul. Vanliga MPEG-4-boxar kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer.

    Hur tar jag reda på om min TV/Box har stöd för DVB-T2?

    Om din TV är köpt före oktober 2010 så har den inte stöd för DVB-T2. Om den är köpt efter detta datum kan du ta reda på om den har stöd för DVB-T2 med hjälp av den instruktionsbok du fick när du köpte din TV/Box. Alternativt kan du söka efter din TV/Box i vår Hårdvaruguide.

  • En DVR är en box försedd med inbyggd hårddisk. På hårddisken kan du lagra och spela in många timmars videofilm och TV.

    Eftersom informationen lagras digitalt kan boxen spara många olika typer av media, t ex MP3-musik och digitala bilder. DVR står för Digital Video Recorder.

  • EPG, eller Elektronisk programguide, är en programtablå som du får direkt i din TV via marknätet.

G-L

  • HDMI är en digital standard för överföring av ljud och bild. Med HDMI kan man skicka högupplöst bild vilket behövs för att kunna se HDTV.

  • HD (High Definition) är en teknik som gör det möjligt att sända TV med högre bildupplösning, vilket ger högre bildkvalitet än det standardupplösta formatet. HDTV kräver mer kapacitet än vanliga TV-sändningar och ställer högre krav på TV-apparaterna. TV-apparaten ska vara HD-Ready eller Full-HD för att kunna visa HD.

    HD-boxar

    Den som vill se HDTV hos Boxer behöver en box eller en TV med stöd för tekniken DVB-T2 samt en CI+modul. Alla boxar och TV-apparater kommer att vara bakåtkompatibla och kunna visa TV som sänds med alla tekniker som används idag.

  • Integrated Digital Television, även kallat IDTV är en TV med inbyggd box så att du kan stoppa in dit programkort direkt i din TV-apparat.

    De flesta nya platta TV-apparaterna har idag en slot för CA-modul. Har du en sådan TV, så kallad IDTV, behöver du inte ha en extern box till din TV för att ta emot kanaler som sänds i det digitala marknätet. Du behöver endast en CA-modul som du stoppar in programkortet i. CA-modulen sätter du sedan i sloten i TV:n.

  • IPTV är TV distribuerad via ett begränsat bredbandsnät som oftast ägs av en operatör. IP står för Internet Protocol och den grundläggande tekniken är detsamma som används på Internet.

    Det är dock viktigt att skilja på TV via en bredbandsleverantör (IPTV) och TV-liknande tjänster som du hittar på Internet. Det finns två olika typer av bredbandsnät som används för IPTV. Den ena är ett specialbyggt fibernät som når varje lägenhet i de hus som har fibernätet (fibernät är främst utbyggda i flerfamiljshus). Den andra typen av bredbandsnät är byggt genom att öka kapaciteten i det vanliga telefonnätet, det nät som sedan länge når alla svenska hushåll.

  • Myndigheten för Radio och TV delar ut tillstånd till kanaler att sända i marknätet. Vid tillståndsgivning har alla möjlighet att ansöka om ett tillstånd. Myndigheten för Radio och TV strävar efter en bra blandning av populära kanaler och intressekanaler som speglar alla kunders önskemål. Utrymmet i marknätet är begränsat. Därför kan inte alla kanaler som söker få tillstånd att sända.

    När en kanal har fått tillstånd kan de sedan skriva avtal med Boxer. Därefter hamnar kanalerna i Boxers paket. Alla kanaler väljer inte att skriva avtal med Boxer. Varje tillstånd är tidsbegränsat. Om kanalen inte börjar sända innan ett bestämt datum dras tillståndet tillbaka.

  • LCD och Plasma är två olika tekniker för att återge bilder på platta TV-skärmar. Platta TV-apparater bygger till skillnad från vanlig bildrörs-TV på en pixelbaserad teknik.

    Förenklat fungerar LCD-tekniken så här:

    Bildskärmen är uppbyggd av ”flytande kristaller” mellan två glasskikt som förses med ström. När kristallen träffas av en elektricitet filtrerar den bort ljus som genererats av en lampa bakom kristallen, som en slags ”elektrisk persien”. En LCD-TV genererar sedan färger genom att filtrera bort en del av det vita ljusets våglängder för att åstadkomma exakt rätt färg.

    Förenklat fungerar plasma-tekniken så här:

    En plasmaskärm består av hundratusentals pixelceller fyllda med gas. När man skickar elektricitet genom dem avges UV-strålning, ljus. Varje pixelcell är indelad i tre delar - röd, grön och blå - där UV-strålningen från var och en av dessa pixeldelar reagerar med ett fluorescerande skikt som lyser upp bildytan med rätt färg.

    Hur väljer man TV?

    På frågan "Vad är bäst: LCD eller plasma?" finns olika svar och uppfattningar. Generellt kan man säga att LCD passar allra bäst för TV-tittande i dagsljus medan plasma är bättre för TV-tittande i mörker.

M-S

  • Megabit per sekund. Ett mått för överföringshastighet som anger hur snabbt ditt bredband är.

  • Ett stadsnät bygger och driver ett eller flera fibernät i din eller flera kommuner. I ett stadsnät finns flera tjänsteleverantörer (exempelvis Boxer) som erbjuder alla boende i nätet tjänster (bredband och hemtelefoni). Du kan fritt välja vem du vill ha som tjänsteleverantör.

  • MPEG-4 är en komprimeringsstandard för överföring av digital bild. Komprimering används för att överföra digitaliserad information via en länk som har begränsad bandbredd.

    Tidigare har man enbart använt sig av komprimeringstekniken MPEG-2 för att sända digital-TV i marknätet. Skillnaden mellan MPEG-2 och MPEG-4 är att MPEG-4 komprimerar bilden så att den tar ännu mindre plats, utan märkbar förlust för ögat. Genom att använda MPEG-4 tekniken är det möjligt att sända fler TV-kanaler på samma utrymme.

    Ett antal av Boxers kanaler har fått sändningstillstånd med förutsättningen att de sänder i MEPG-4. För att få in MPEG-4 kanalerna behöver man ha utrustning med stöd för MPEG-4. Detta kan vara en extern box med stöd för MPEG-4, dessa fungerar med alla typer av TV-apparater. Det kan även vara en TV med inbyggd box med stöd för MPEG-4 ihop med Boxer TV-modul (Boxers CA-modul).

    De två standarderna kommer att användas parallellt. Även om man inte kan ta in MPEG-4-kanalerna kommer man fortfarande kunna se de kanaler som sänds i MPEG-2.

    HDTV använder en utsändningsteknik som kallas DVB-T2. DVB-T2 kombineras med MPEG-4 för att få plats med upp till åtta HDTV-kanaler i marknätet.

    För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en box med stöd för DVB-T2 och MPEG4. De MPEG-4-boxar som inte har stöd för DVB-T2 kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer.

  • Eller multiplex, kallas också sändarnät eller kanalknippe, är en teknik som lägger ihop flera kanaler och sänder dem tillsammans istället för varje kanal för sig.

    Detta sparar både utrymme och pengar eftersom fler kanaler kan sändas samtidigt vilket för dig som TV-tittare innebär att du kommer att ha möjlighet att ta emot fler kanaler via din box. I Sverige finns idag sju multiplexer.

  • Pay-per-view (PPV) är en tjänst som gör det möjligt för TV-tittaren att beställa exempelvis en film eller ett sportevenemang till sin TV.

    Filmen eller evenemanget visas samtidigt för alla som beställt eventet, till skillnad från Video On Demand som tillåter dig att titta när det passar dig. Ett event köps vanligen via en TV-guide eller via kundtjänst. Boxer erbjuder idag tjänsten Dagens Match som ”pay-per-view".

  • Ett programkort, eller TV-kort som det också kallas, behövs för att kunna se de kodade kanalerna via en box. Programkort är kreditkortsstora plastkort som enkelt förs in i boxen.

    Med samtliga abonnemang hos Boxer följer ett programkort. Boxer har ett krypteringssystem som heter Viaccess som kräver att du har ett giltigt programkort från Boxer för att kunna se de kanaler du betalar för.

    Programkorten finns i flera olika versioner, eftersom vi uppdaterar dem kontinuerligt. Den senaste versionen av programkort är 4.0. På baksidan av ditt programkort står versionsnumret.

    Programkortsnumret behöver du har tillgång till ibland, det hittar du precis under streckkoden på ditt kort.

  • En PVR, som ibland även kallas DVR, är en inspelningsbar box, dvs en box där du kan lagra och spela in många timmars TV. Eftersom informationen lagras digitalt kan boxen lagra många olika typer av media, allt ifrån musik till digitala bilder.

  • Scart är en äldre typ av kontakt för bild- och ljudöverföring.

    Scart stöder inte mångkanaligt ljud som till exempel finns i många hemmabioanläggningar, bara stereo. HDMI kommer troligtvis att ersätta Scart helt och hållet så småningom. Scart används i princip bara i Europa och Japan.

  • Nedströms/Uppströms – anger med vilken hastighet information kan laddas upp mot internet eller ner till din dator.

T-Ö

  • En box som gör internet trådlös (WiFi) så att du kan komma ut på internet med telefoner, surfplattor, datorer, spelkonsoler, eller andra enheter. Routern måste vara kopplad med sladd till din mediaomvandlare.

  • Boxer TV-modul är en adapter som gör det möjligt att använda Boxers programkort i TV-apparater som saknar inbyggd kortläsare.

    För att kunna se Boxers betal-TV-kanaler krävs ett programkort. Programkortet stoppas i en kortläsare som för det mesta finns inbyggd i boxen. Vissa av de inspelningsbara boxarna, samt alla TV-apparater med inbyggd box, saknar denna inbyggda kortläsare av produktionstekniska skäl. (Alla länder och operatörer använder inte samma teknik.) Dessa är istället förberedda för att stödja användandet av en CA-modul.

    Boxers egna CA-modul heter Boxer TV-modul och är testad för att fungera optimalt med alla TV-apparater och boxar som är godkända av Boxer. Boxer TV-modul stödjer MPEG-4 och finns även i en version som stödjer DVB-T2.

    Fördelarna med att ha en Boxer TV-modul i en platt-TV med inbyggd box är att du slipper sladdar, boxar och extra fjärrkontroller. Du stoppar kortet direkt i TV:n och använder TV:ns fjärrkontroll för att styra den inbyggda boxen. Antennsladden kopplar du in direkt i TV:n.

  • Med täckning menar vi alla de hushåll som de signaler Boxer skickar når ut till. I Sverige finns det master vars signaler når ut till 98 % av de svenska hushållen.

    Alla dessa master klarar inte av att sända utbudet från alla sändarnät. Vill du veta mer om hur täckningen via våra master ser ut? Klicka för att gå vidare till Teracom för att hitta information om den TV-mast som ger dig bäst mottagning för marksänd TV.

  • UHF (Ultra High Frequency) är radiovågor med frekvenser mellan 300 MHz och 3 GHz. UHF-bandet används till stor del för att sända TV i marknätet.

  • Uppskalning är en teknik som förstorar upp TV-bilden för att den ska passa din TV utan att bilden försämras.

    Med uppskalning får man en bättre och mer naturtrogen bild. Tekniken anpassar TV-bilden till den skärmupplösning du använder. För att kunna använda denna funktion måste man ha en HD-ready TV med HDMI kontakt, vilket är standard för nyare platta TV-apparater.

  • Uppströms/nedströms – anger med vilken hastighet information kan laddas upp mot internet eller ner till din dator.

  • VHF (Very High Frequency) är radiofrekvenser som används för att sända TV. Frekvenserna ligger mellan 30 MHz och 300 MHz.

    I Sverige användes antenner av VHF-typ, på vissa orter, för att ta emot SVT1 när marknätet var analogt. Alla de nordiska länderna sänder marksänd TV. På vissa orter, nära gränserna, kan signalerna därför krocka. På grund av detta har man fått anpassa signalerna för att de inte ska störa varandra.

  • Wireless LAN – Ett sätt att kommunicera trådlöst inom ett avgränsat område. Kräver skydd för att inte obehöriga skall ansluta sig trådlöst, de vanligaste sätten är WEP, WPA och WPA2. Hastigheter upp till 150 Mbit/s på den trådlösa förbindelsen.