Ansluta till 2,4 GHz eller 5GHz-band

Routerns frekvenser och skillnaden mellan frekvensbanden

Trådlösa nätverk går på olika frekvensband, antingen via 2,4 eller 5 GHz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet. Modernare routrar och enheter stödjer även 5 GHz-bandet. Boxers router stödjer båda dessa frekvensband.
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa frekvensband för att förstå vad som kan förväntas av din trådlösa uppkoppling. Den stora skillnaden mellan dem är den trådlösa hastigheten och den trådlösa räckvidden.

I regel kan vi säga att 2,4 GHz har bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter.

2,4 GHz är ett frekvensband som är mycket trafikerat. De flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det kan därför lättare bli störningar eftersom fler ska samsas om samma frekvenser. Eftersom nätverken kan störas ger det något lägre hastigheter än vad du kan förvänta dig av den trådlösa hastigheten på 5 GHz-bandet.

Med 5 GHz-bandet tillkommer fler kanaler vilket skapar utrymme för fler nätverk inom samma område. Det blir inte lika mycket trafik vilket gör att nätverken inte påverkar varandra på samma sätt. Färre routrar som stödjer 5 GHz samt att den högre frekvensen har kortare räckvidd gör att risken är mindre att påverkas av närliggande nätverk. Med 5 GHz-bandet kommer du därför oftast upp i högre hastigheter.

Så här ansluter du din enhet till 2,4 GHz- eller 5 GHz-bandet

Innan du kopplar upp din enhet kontrollerar du att det trådlösa nätverket är aktiverat på din router. Om det är första gången du ska använda ditt trådlösa nätverk kan du ta hjälp av snabbguiden för just din router.
Om din enhet och router båda stödjer 2,4 GHz och 5 GHz kommer det komma upp två olika nätverksnamn (SSID) i nätverksmenyn när du loggar in trådlöst för första gången. Boxers nätverksnamn börjar med BOXER följt av en kombination av siffror och bokstäver.

frekvens

Du skiljer mellan nätverksnamnen genom att det som stödjer 5 GHz slutar med 5G. Om din enhet saknar stöd för 5GHz ser du bara nätverksnamnet utan 5G.

Så här optimerar du dina trådlösa anslutningar

Routrar som stödjer både 2,4 och 5 GHz kallas dual-band och ger det bästa av två världar och möjlighet till en optimal WiFi-upplevelse. Med dual-band har du möjlighet att dela upp nätverkstrafiken i hushållet efter användningsområde. Vid mer krävande aktiviteter på internet där högre hastigheter krävs, såsom vid filöverföringar och streaming av HD-film, kan du lägga nätverkstrafiken på 5 GHz-bandet. Vid mer normalanvändning som surf på internet kan du låta trafiken gå över 2,4 GHz-bandet.
Tänk på att koppla de enheter som inte behöver vara trådlösa direkt till routern med en nätverkskabel. Exempel på detta kan vara en spelkonsol, skrivare eller stationär dator. Kom ihåg att ju färre trådlösa enheter du använder desto mindre störningar kommer du uppleva.