Vad är bredband via fiber?

Bredband är ett samlingsnamn för att med olika tekniker, med hög hastighet, överföra data. Ett snabbt bredband gör att du kan ansluta datorer, TV-apparater, smarta telefoner och surfplattor till internet för att konsumera vad du vill, hur mycket du vill. Boxer erbjuder bredband via fiber. Fiber är en framtidssäker lösning för bredband och den teknik som levererar bäst prestanda. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om bredband.

Kvinna med kaffe

Vad är Mbit/s?

Bredbandhastighet mäts i megabit per sekund (brukar förkortas Mbit/s). Det är detta som fastslår hur mycket information som transporteras per sekund. Ju högre siffra per sekund, desto snabbare transporteras informationen. Hos Boxer finns i dagsläget hastigheter från 100 Mbit/s upp till 1000 Mbit/s. Hur snabbt bredband du behöver baseras på hur ditt internetanvändande ser ut.

Läs mer om vilken hastighet som passar dig bäst här: Så väljer du rätt hastighet.

Vad är skillnaden på ned- och uppström?

Nedladdningshastigheten bestämmer hur snabbt du kan surfa. Det vill säga hur lång tid det tar för till exempel film och musik, att föras över och visas på din dator. Uppladdningshastigheten är den hastighet som påverkar hur snabbt du kan skicka filer, som till exempel bilagor och bilder.

Vad är skillnaden mellan Mbit och MB?

Bredbandshastighet mäts alltså i Mbit/s. Informationsmängden mäts i Mbit (megabit) och tiden i sekunder. Hastigheten kan exempelvis vara 100 Mbit/s. Storleken på filer mäts dock i MB (megabyte). Det går åtta bitar på en byte och åtta Mbit på en MB. En fil på 10 MB innehåller alltså 80 Mbit. Om du vill räkna ut nedladdningstiden för en fil på 200 MB med ditt bredband på 100 Mbit/s delar du din hastighet på 100 Mbit/s med 8 vilket blir 12,5 MB/s. Sedan delar du storleken på din fil – 200 MB med 12,5 MB/s vilket blir 16 sekunder.