DVB-T2

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) är en europeisk standard för marksänd digital-TV. DVB-T har funnits sedan i mitten av 1990-talet.

Nästa generation av DVB-T kallas DVB-T2 och blev en officiell standard 2009. Fördelen med DVB-T2 är att gör det möjligt att sända fler kanaler i varje del av marknätet.

För att se kanaler som sänds med DVB-T2 behövs en DVB-T2-box. Det finns också TV-apparater med stöd för DVB-T2. Med hjälp av en CI+modul kan du ta emot HDTV-kanaler med en sådan.

Tekniken är bakåtkompatibel. Det innebär att med en DVB-T2box går det även att se kanaler som sänds med dagens teknik.

HDTV-sändningar i marknätet sänds med DVB-T2

För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en box med stöd för DVB-T2 alternativt en TV med stöd för DVB-T2 och en CI+modul. Vanliga MPEG-4-boxar kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer. 

Hur tar jag reda på om min TV/Box har stöd för DVB-T2? 

Om din TV är köpt före oktober 2010 så har den inte stöd för DVB-T2. Om den är köpt efter detta datum kan du ta reda på om den har stöd för DVB-T2 med hjälp av den instruktionsbok du fick när du köpte din TV/Box. Alternativt kan du söka efter din TV/Box i vår Hårdvaruguide.