MPEG-4

MPEG-4 är en komprimeringsstandard för överföring av digital bild. Komprimering används för att överföra digitaliserad information via en länk som har begränsad bandbredd.

Tidigare har man enbart använt sig av komprimeringstekniken MPEG-2 för att sända digital-TV i marknätet. Skillnaden mellan MPEG-2 och MPEG-4 är att MPEG-4 komprimerar bilden så att den tar ännu mindre plats, utan märkbar förlust för ögat. Genom att använda MPEG-4 tekniken är det möjligt att sända fler TV-kanaler på samma utrymme.

Ett antal av Boxers kanaler har fått sändningstillstånd med förutsättningen att de sänder i MEPG-4. För att få in MPEG-4 kanalerna behöver man ha utrustning med stöd för MPEG-4. Detta kan vara en extern box med stöd för MPEG-4, dessa fungerar med alla typer av TV-apparater. Det kan även vara en TV med inbyggd box med stöd för MPEG-4 ihop med Boxer TV-modul (Boxers CA-modul).

De två standarderna kommer att användas parallellt. Även om man inte kan ta in MPEG-4-kanalerna kommer man fortfarande kunna se de kanaler som sänds i MPEG-2.

HDTV använder en utsändningsteknik som kallas DVB-T2. DVB-T2 kombineras med MPEG-4 för att få plats med upp till åtta HDTV-kanaler i marknätet.

För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en box med stöd för DVB-T2 och MPEG4. De MPEG-4-boxar som inte har stöd för DVB-T2 kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer.