Janne Blomqvist inför säsongsstarten av Formel 1 2024

28 februari 2024

Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix

En ytterligare stekhet Formel 1-säsong är snart här och vi kan konstatera att sporten förmodligen är mer populär än någonsin. I samband med säsongsstarten har Tele2 fått en intervju med Formel 1-profilen Janne Blomqvist.

Formel 1 rullar snart i gång och det första loppet är lördag 2 mars på banan Bahrain International Circut i Sakhir. Kommer Max Verstappen vara lika dominant som förra året? Vilka team förutspås vara i toppen och vilka team kommer överraska? Läs hela vår intervju med Janne Blomqvist, som är Viaplays journalist med fokus på bland annat Formel 1.

Formel 1 start 2024 Janne Blomqvist Teaser och Article 16 9 800x450

Inför den nya säsongen av Formel 1 har vi mycket att se fram emot. När Janne Blomqvist blev tillfrågad om han tror det är någon förare som kommer att överraska under kommande säsong kom Oscar Piastri på tal.

- Jag är väldigt förtjust i Oscar Piastri, en australiensare som kör för McLaren, som gjorde sin debutsäsong förra året. Han har några saker att fila på och behöver bli bättre på att manöverera bilen under ett race. Han har snabbheten och jag tror att han kan bli riktigt bra i år. Jag är superspänd på att se vad han kan åstadkomma i McLaren som också levererar en bra bil.

Det är för första gången på väldigt länge det inte är så stora förändringar inför säsongen.

- Det är samma 20 förare som avslutade i fjolårets säsong som börjar årets säsong, vilket är ovanligt inom sporten. Däremot kommer det röras om i grytan tills nästa säsong som börjar 2025. Gissningsvis tror jag att det handlar om 10–12 kontrakt som går ut efter den här säsongen.

Lewis Hamilton gjorde avtryck när han meddelade att han lämnar Mercedes, där han har blivit världsmästare sex gånger, och går till Ferrari i stället. Hamilton kommer lämna Mercedes och börja köra för Ferrari från och med 2025.

- Det som kommer hända nu är att Mercedes inte vill att Hamilton ska ta med sig en massa hemligheter till Ferrari. De kommer stänga honom ute från viktiga ingenjörsmöten och utvecklarna av bilar kommer inte få vara med på samma sätt som tidigare.

Att Hamilton kommer lämna Mercedes och gå till Ferrari kommer påverka Mercedes lite, men inte Hamilton, tror Blomqvist.

*- Hamilton är professionell och väldigt noga med att inte bränna några broar. Jag tror att han kommer göra sitt yttersta för att prestera så bra han kan under de förutsättningar han får. *

Vid frågan om spekulationer om vem som kommer ersätta Hamilton i Mercedes svarar Blomqvist med sina tankar:

- Jag har mina tankar kring det. Alex Albon som kör för Williams nu skulle kunna vara aktuell. Jag vet också att Mercedes håller på att fostra en ung italiensk kille som heter Kimi Antonelli. I år tar han klivet upp i Formel 2 och går det som de hoppas på, att han hamnar i topp tre under mästerskapet, så är han redo för Formel 1. Det pratas mycket om honom i samma term likt när Max Verstappen kom in i Formel 1 år 2015. Det är lite samma känsla kring Antonelli, så det är dessa två namnen jag ser som mest troligt att hamna i Mercedes när Lewis Hamilton lämnar.

Max Verstappen var på allas läppar förra säsongen. Det många undrar är om han kommer vara lika dominant i år?

*- Jag hoppas inte att Max Verstappen kommer vara lika dominant i år ur ett konsumentperspektiv. Det skulle vara tråkigt om han tidigt visar sig vara untouchable, jag har egentligen inga problem med att förare är överlägsna och duktiga, sådant ska premieras. Är man duktig så är man, inget snack om det. Men som konsument och även jag själv som sitter och tittar så tycker jag det är roligare att ha ett jämnt och bra mästerskap med hög kvalitet. *

De nya säsongens bilar har blivit presenterade och det här är Blomqvist spaningar kring vad som kan göra skillnad i år:

- Jag läser vad experter och andra säger för att bilda mig någon slags uppfattning. Men det är inte förrän vi har sett dem köra på banan som vi verkligen kan bekräfta vad vi tror. Jag tror inte det kommer hända jättemycket i år och hoppas att det blir ännu mer hoptryckt i toppen. Många har försökt härma Red Bull till i år, så som de hade bilen förra året. Efter presentationen av årets bil så har de gått rakt motsatt många andra.

Janne Blomqvist nämner att det utöver Red Bull även ska bli spännande att se hur McLaren, Mercedes och Ferraris bilar kommer att prestera.

- Det är de fyra teamen som jag har väldigt höga krav på och anspänning inför att se. Sedan är det också roligt att se de övriga teamen som kan tänkas närma sig lite, som till exempel Haas-teamet som blev sist förra året, kan de göra något åt sin position? Det finns många olika delar man är nyfiken på.

Den trio som Blomqvist förutspår att hamna i topp efter årets säsong är Max Verstappen (Red Bull) utan argumentation. Lando Norris (McLaren) på andra plats följt av Lewis Hamilton (Mercedes). Vi har många race att se fram emot, det här är racen Blomqvist ser fram emot mest.

- Det är alltid roligt med premiär, då har man fått vänta så himla länge. Det går inte att säga något annat. I övrigt så är jag väldigt förtjust i Circuit of the Americas i Texas. Singapore har väldigt bra race, och Silverstone som är en väldigt utmanade bana för teamen.

När Janne Blomqvist blev tillfrågad vad för trender och utvecklingar han ser inom Formel 1 som är mest intressant för kommande säsong så var det att sporten ska bli grönare.

- De stora förändringar vi sett just nu är att det är ganska stabilt i Formel 1, det som varit viktigt för sporten har naturligtvis varit att bli grönare. Man gick bort ifrån bensinslukande, stora motorer till mer hybrid och miljöanpassat.

Formel 1 har ett mål på att vara klimatneutrala år 2030. Man har börjat arbetet och kommit en bit på vägen, men inte framme ännu.

- Miljöaspekten är svår när man pratar Formel 1, men alla tillverkare vill oftast förknippas med sådant som är någorlunda relaterat till de bilarna de säljer till vanliga människor. Sedan 2014 kör de en hybridmotor som delvis drivs av elkraft och i övrigt är väldigt bensinsnål, jämfört med tidigare.

Kalender 2024:

29 feb - 2 mar: Bahrain GP, Sakhir
7 - 9 mar: Saudiarabien GP, Jeddah
22 - 24 mar: Australien GP, Melbourne
5 - 7 april: Japan GP, Suzuka
19 - 21 april: Kina GP, Shanghai
3 - 5 maj: Miami GP, Miami
17 - 19 maj: Emilia-Romagna GP, Imola
24 - 26 maj: Monaco GP, Monte Carlo
7 - 9 juni: Kanada GP, Montreal
21 - 23 juni: Spanien GP, Barcelona
28 - 30 juni: Österrike GP, Spielberg
5 - 7 juli: Storbritannien GP, Silverstone
19 - 21 juli: Ungern GP, Budapest
26 - 28 juli: Belgien GP, Spa-Franchorchamps
23 - 25 aug: Nederländerna GP, Zandvoort
30 aug - 1 sept: Italien GP, Monza
13 - 15 sept: Azerbajdzjan GP, Baku
20 - 22 sept: Singapore GP, Singapore
18 - 20 okt: USA GP, Austin
25 - 27 okt: Mexiko GP, Mexiko City
1 - 3 nov: Brasilien GP, Sao Paolo
21 - 23 nov: Las Vegas GP, Las Vegas
29 nov - 1 dec: Qatar GP, Lusail
6 - 8 dec Abu Dhabi GP, Yas Marina

Så ser du Formel 1 med Boxer

Formel 1 ser du med Viaplay Total, som ingår i vårt tv-paket Tv Premium.

Alla våra tv-paket