Fem tips för bättre bredband

1 januari 2024

Behöver du hjälp att maximera din bredbandshastighet? Vi ger dig fem enkla tips för hur du får bättre räckvidd på din internetuppkoppling.

I takt med att vi får fler uppkopplade enheter i vårt hem och fler jobbar hemifrån är kravet på ett stabilt och snabbt bredband stor. Här är våra fem bästa tips och rekommendationer för att maximera din bredbandsuppkoppling hemma:

1. Placera routern rätt

För att få ut max av ditt nätverks kapacitet är det viktigt att du väljer en bra plats för din router. Ju närmare du är routern, desto högre hastighet kommer du att få. Därför är det bra att tänka på var du brukar vara när du använder ditt bredband, t.ex. var du sitter och arbetar, var du streamar film eller spelar dataspel. Oftast är det bäst att ställa din router på en central plats i hemmet. Då når signalerna fram oavsett var du och dina uppkopplade enheter befinner sig.

2. Välj frekvensband

Att andra tips är att välja rätt frekvensband. Trådlösa nätverk går på två olika frekvensband, 2,4 GHz eller 5 GHz. Generellt kan man säga att 5 GHz ger snabbare hastighet, medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd.

3. Se över hårdvara och kablar

När våra kunder kontaktar oss om problem och vi felsöker problemen upptäcker vi ofta att det inte är routern som är källan till problemet. Istället kan det vara ett problem mellan din router och dator. Därför är det viktigt att se över att du använder rätt kablar och att de inte är skadade. När du beställer vår senaste router, Boxer WiFi Hub L2, ingår en tre meter lång fiberkabel. Den är kravställd och testad för att fungera optimalt med våra routrar.

En annan vanlig faktor är åldern på den uppkopplade enheten. Om du till exempel använder en gammal dator, med äldre generationers nätverkskort eller processorer kan uppkopplingen bli sämre. Jämför därför systemkraven för din dator eller enhet med dem för våra tjänster.

4. Uppdatera mjukvaran på dina uppkopplade enheter

Gamla versioner av exempelvis webbläsare eller operativsystem - som Windows eller iOS - kan påverka din uppkoppling. Därför kan det vara bra att regelbundet uppdatera programvaran på dina digitala enheter. Kontrollera också att du har ett aktuellt antivirusprogram eftersom virus kan göra dina enheter extra långsamma. Boxer samarbetar med F-Secure, som är marknadsledande i internetsäkerhet.

5. Samsas om bredbandet

Bredbandet delas ofta mellan alla uppkopplade enheter. När någon av enheterna behöver extra hög hastighet kan det vara bra att stänga av eller inte använda andra enheter samtidigt. Till exempel behöver din mobil inte vara uppkopplad på WiFi när du inte använder den, eller om du har ett mobilabonnemang med fri surf/mobildata.

Boxers bredband via fiber

Boxer levererar bredband via fiber i många av Sveriges stadsnät. Om du inte har Bredband från Boxer idag, sök på din adress för att se om vi kan leverera hem till just dig.

Mer information om våra bredbandserbjudanden.