Så surfar du säkert

Så surfar du säkert

Idag tillbringar vi mer tid än någonsin på nätet och det totala internetanvändandet når varje år nya rekordnivåer. Det innebär också att vi blir alltmer exponerade för hot, som framför allt från skadeprogram som försöker komma åt din personliga information. Samtidigt som vi behöver skydda oss mot hoten, kan det vara lämpligt att skydda barnen från tveksamt material på vissa webbplatser.

Därför har vi tagit fram några tips för hur du enkelt förbättrar din säkerhet på nätet. Dels är det allmänna tips om vad man bör tänka på, dels är det konkreta tips om vad du kan göra för att förbättra säkerheten i din dator eller mobila enhet. Tipsen har tagits fram i samarbete med vår säkerhetspartner F-Secure.

Allmänna tips

Skicka aldrig kontouppgifter, användarnamn eller lösenord via mejl

Det är inte helt ovanligt att det dimper ner mejl i inkorgen som ser ut att komma från banker, teleoperatörer och myndigheter där mottagaren uppmanas att skicka in sina kontouppgifter. Viktigt att veta är att banker och andra kreditinstitut aldrig begär in sådana uppgifter via mejl. Om du är osäker på om mejlet verkligen kommer ifrån den avsändare som anges – ring och fråga!

Har du fått ett erbjudande som är för bra för att vara sant?

Då är det troligen det. De flesta internetanvändare har förmodligen varit med om att man via sociala medier, mejl eller pop up-fönster fått ett erbjudande om en kostnadsfri produkt eller en ovanligt generös rabatt. Alltför ofta är tyvärr den typen av erbjudanden bluffar där man luras in i dyra prenumerationer och snåriga avtal. Läs alltid avtalsvillkoren innan du godkänner något, och gör alltid en sökning på företaget om du är misstänksam. Är det ett oseriöst företag finns det oftast varningar och information.

Var försiktig när du handlar på nätet

Det är smidigt och enkelt att beställa varor och betala på internet, men det medför också vissa risker. Att inte betala i förskott om du handlar av privatpersoner och aldrig lämna ut kontonummer är ett sätt att minska risken för att bli lurad på pengar och varor. Du kan också skaffa ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt lönekonto, dit du varje gång en transaktion ska genomföras för över samma summa som du ska handla för.

Klicka inte på tveksamma länkar

För de flesta är det självklart att inte klicka på konstiga länkar och bifogade filer i mejl som kommer ifrån okända adresser. Men även reklam i sociala medier och pop up-fönster kan leda till webbsidor som innehåller skadliga koder. Se till att alltid ha uppdaterade versioner av din webbläsare och andra program så minskar risken att drabbas, eftersom skadeprogram ofta använder gamla och oskyddade program för att ta sig in i datorn.

Konkreta tips på vad du kan göra

Nedan följer fem konkreta råd på vad du kan göra med din dator eller mobila enhet för att öka säkerheten.

1. Skaffa ett säkerhetspaket

Ett första steg är att installera ett säkerhetspaket på alla dina enheter. Säkerhetspaketet skyddar inte bara mot virus utan säkerställer också att ingen kommer åt dina personliga uppgifter som lösenord till sociala medier eller bankkonton eller att dina bilder skickas till någon utomstående.

Det kan vara värt att betala för ett säkerhetspaket som i förebyggande syfte söker och motverkar skadeprogram på alla dina enheter. Gratisprogram kan vara bra, men har ofta ett enklare skydd som inte skyddar alla enheter och saknar viktiga funktioner som exempelvis föräldrakontroll.

2. Logga ut

Se till att alltid logga när du använt sociala medier, e-posttjänster eller forum där lösenord krävs. Om du inte loggar ut, finns risken att någon obehörig kommer åt dina personliga uppgifter och kan kartlägga dig. Tänk också på att skapa säkra lösenord och använd inte samma lösenord till olika tjänster.

3. Håll dig uppdaterad

Det är viktigt att dina datorprogram, som Office, Java och Adobe Flash Player, är uppdaterade. Äldre versioner kan ha sårbarheter och säkerhetshål som gör att trojaner och virus enklare kan komma igenom. När säkerhetshål har upptäckts och täppts till släpper leverantörerna nya versioner. Klicka därför aldrig bort uppdateringsrutorna, utan se till att du har de senaste versionerna.

4. Fixa föräldrakontroll

För barn kan information som sprids på nätet vara olämplig. Förutom att prata med barnen om farorna och varför webbplatserna är olämpliga - och för att verkligen säkerställa att barnen inte besöker opassande sidor - finns funktionen Föräldrakontroll i de flesta säkerhetspaket. Med den filtreras olämpligt innehåll bort i sökresultat, samtidigt som de oönskade sidorna blockeras. Det är också möjligt att bestämma vilka tider som barnen får vara uppkopplade, ett användbart hjälpmedel vid läxläsning eller för att förhindra okontrollerat surfande efter läggdags.

5. Backa upp

Ett sista viktigt tips är att säkerhetskopiera värdefulla filer. Att bli av med personliga filer från datorn kan nämligen vara förödande. Se därför till att alltid kopiera dem till en extern hårddisk eller till en molnlagringstjänst.